Konvektomaty v modernej kuchyni

Parné konvektomaty sú zariadením, ktoré dokáže čiastočne nahradiť niektoré z tradičných prístrojov. Konvektomat pracuje na princípe teplovzdušnej rúry s vyvíjaním pary. Tepelná úprava surovín prebieha vo varnom priestore, kde rovnomerne cirkuluje vzduch. Vďaka napojeniu na vodu je možné v priebehu procesu regulovať stupeň vlhkosti vzduchu od 0% do 100%. To umožňuje vykonávať všetky druhy úpravy potravín ako je varenie , dusenie, pečenie, vyprážanie alebo grilovanie. Ďalej je konvektomat možné použiť aj na rýchle rozmrazovanie potravín, regeneráciu, na zaváranie a sušenie ovocia, údenie, ale tiež ako kysiareň. Takto je možné v konvektomate pripraviť kompletné menu od príloh cez mäso, zeleninu až po múčnik.


Aké úspory Vám konvektomat prinesie?
V súčasnej dobe nachádza konvektomat uplatnenie v každej modernej kuchyni, ktorá chce variť zdravo a pritom energeticky úsporne a racionálne. Vďaka použitej technológii môže konvektomat ušetriť podstatnú časť Vašich nákladov.

Úspora mäsa
oproti tradičným statickým rúram so stratou pečením v rozmedzí 30-40% sa u konvektomatu pohybuje v rozmedzí okolo 20%.

Úspora varením v pare
varením vo vode sa rozvarí, vyplaví 10-20% váhy potravín. Konvektomat nemá žiadnu stratu varením.

Úspora tuku
pri tradičnom spôsobe tepelného spracovania je značná spotreba tuku pri smažení, pečení a fritovaní. Pri príprave v konvektomate nie je potrebný skoro žiaden tuk.

Úspora vody
spotreba vody pri vyvíjaní pary je cca 20 litrov za hodinu prevádzky, v porovnaní s klasickým varením v kotloch je táto spotreba zanedbateľná.

Úspora priestoru
parný konvektomat zaberá v kuchyni cca 1m3 a nahrádza hneď niekoľko technologických zariadení.

Úspora času a práce
zmenou organizácie práce ušetríte svoj drahocenný čas.

Hlavné prednosti - racionálna príprava jedál, zachovanie vitamínov, stopových prvkov a chuťových vlastností. Zníženie strát na váhe pri spracovaní. Minimálna spotreba vody a tukov. Žiadny prenos pachov a vôní pri súbežnej príprave. Úspora času a energie.


Parný konvektomat Rationál alebo UNOX môže byť ideálnym riešením práve pre Vašu prevádzku. Unikátna konštrukcia umožňuje varenie, pečenie, šetrné varenie v nízko teplotnej pare s možnosťou nastavenia zmiešaných režimov. Veľmi zaujímavá je i skutočnosť, že už v základnej výbave konvektomatov rational aj UNOX je teplotná vpichová sonda, delta-T, digitálne ovládanie, možnosť uloženia 70 programov podľa Vašich potrieb. Množstvo patentovaných systémov od UNOX zabezpečuje dokonalé vyvíjanie pary i rovnomernú distribúciu horúceho vzduchu výsledkom čoho je delikátne krehké mäso, krásne sfarbená zelenina, zachovanie dokonalej vône, minerálnych látok a vitamínov.

Konvektomaty v modernej kuchyni