Profi kávovary zvádnu väčšiu záťaž
Profesionálne kávovary sú na rozdiel od tých domácich vyrobené z kvalitnejších – odolnejších materiálov, disponujú väčším počtom funkcií na predovšetkým sú pripravené na väčšiu záťaž. Majú objemnejšie zásobníky na vodu, niektoré si tiež vedia vodu samé dopustiť a dokážu vyrobiť viac šáliek espressa naraz. U profesionálnych kávovarov je dôležitá jednoduchá a rýchla obsluha, ľahká údržba a praktické doplnky ako je plocha na zohrievanie šálok, parná tryska na šľahanie mlieka alebo zohrievanie nápojov.
Automatický alebo manuálny kávovar?
Kávovary je možné rozdeliť na automatické, alebo manuálne. Prvé menované dokážu pripraviť široký sortiment nápojov len stlačením príslušného tlačidla. Väčšinou mávajú zabudovaný mlynček na zrnkovú kávu a komplexným ovládacím panelom (eventuálne displejom). Neodmysliteľnou výbavou týchto strojov býva zásobník na vodu a odpad z kávy. Manuálne kávovary nemajú mlynček a káva sa pripravuje v špeciálnej páke.
Správne pomletá káva
Základom jedinečného kávového zážitku je správne pomletá káva. Rôzne stupne hrubosti sa hodia pre rôzny typy prípravy kávy. Ak si kupujete namletú kávu v obchode, nebudete pravdepodobne spokojný s výsledkom. Našťastie existuje hneď niekoľko riešení. Jedným je zakúpenie samostatného mlynčeku na kávu (ideálne s mlecími kameňmi) s dostatočne jemnou reguláciou zrnitosti. Doba extrakcie kávy by mala byť približne 25-30 sekúnd a objem výsledného nápoja cca 30 ml.